štvrtok 28. októbra 2010

Prečo si nebrať úver od „niekoho“

Mnohým ľuďom kríza zanechala dlhy. Na ich preklenutie postačia niekedy aj rýchle online pôžičky. Nie však od hocikoho. Od začiatku septembra musia byť všetky firmy, ktoré poskytujú bankové, hypotekárne úvery alebo aj nebankové úvery, zaregistrované v centrálnej banke.

Ak by si dnes malý podnikateľ na zaplatenie faktúry požičal napríklad od úverovej firmy, ktorá nie je zapísaná v registri Národnej banky Slovenska, jeho zmluva by bola neplatná. Od septembra sa totiž kvalifikuje poskytovanie finančných úverov bez registrácie v centrálnom registri za nezákonné. Do platnosti totiž vstupuje zákon o spotrebiteľských úveroch, ktorý vzišiel z dielne rezortu financií predchádzajúcej vlády a má za úlohu prečistiť trh od rýchlokvasených úverových firiem a úžerníkov.
Vabank so zákonom
Ak si však chcete požičať, výber je stále dostatočný. Doteraz je v centrálnom registri NBS zapísaných takmer deväťdesiat firiem, ktoré majú oprávnenie poskytovať úvery. Ide o banky i nebankové spoločnosti. Oprávnenie požičiavať peniaze nemá taká firma, ktorá si registráciu v centrálnej banke len vybavuje.
Zmluva, ktorú s takýmto veriteľom podpíšete, je neplatná a pri dokazovaní porušenia zákona sa môžete do problémov dostať i vy sami. „Poskytovanie spotrebiteľských úverov je výkon podnikateľskej činnosti. Poskytovateľ teda musí mať oprávnenie na takúto činnosť, inak porušuje zákon,“ tvrdí Jana Kováčova z Národnej banky Slovenska.
Honba na úverové domy ide pritom ešte ďalej a inštitúcia bez registrácie nesmie dokonca ani reklamovať či verejne avizovať úverový produkt. Hoci register veriteľov vedie centrálna banka, kontrolu jednotlivých poskytovateľov pôžičiek bude vykonávať Slovenská obchodná inšpekcia a tá bude dávať podnety priamo na daňové či živnostenské úrady. Viac na etrend.