streda 17. novembra 2010

Oplatí sa využiť spotrebný úver na nákup darčekov?

Vianoce sa pomaly, ale isto blížia. Viete, čím chcete potěšit dvojích blízkých pod vianočným stromčekom, no finančná situácia vám nákup darčekov nepovoľuje? Inšpirujte sa ponukou bánk na slovenskom trhu a využite ľahko dostupný spotrebný úver.

Spotrebné pôžičky pre každého alebo pôžičky a úvery či nebankove pôžičky môžu byť najkratšia cesta k získaniu prostriedkov na nákup vašich vianočných darčekov. Poskytne vám ho finančná inštitúcia, či už banková alebo nebanková, na riešenie vašich finančných ťažkostí. Spotrebný úver väčšinou slúži na nákup spotrebného tovaru, na financovanie rôznych služieb (napríklad dovolenky) a môže byť využitý aj na financovanie nákupu či rekonštrukcie nehnuteľností. Pokiaľ je úver čerpaný ako neúčelový, môžte ho využiť na ľubovoľný účel.

Kto môže čerpať spotrebný úver?

Spotrebný úver je bankami obvykle ponúkaný fyzickým osobám - občanom starším ako 18 rokov, so slovenským štátnym občianstvom a trvalým bydliskom na území Slovenskej republiky. Poskytnutie spotrebných úverov môže byť ďalej viazané na vedenie účtu v banke, a to po určitú stanovenú dobu, napríklad 3 mesiace, alebo si ho ako klient musíte založiť pri kladnom vybavení žiadosti o spotrebný úver.

Na čo všetko môžte spotrebný úver použiť?

na zariadenie domácnosti,
na kúpu spotrebnej elektroniky,
na rekonštrukciu alebo modernizáciu bytu či rodinného domu,
na nákup dovolenky,
na kúpu automobilu,
náklady na tuzemské či zahraničné štúdium,
na hobby.

Účelový versus neúčelový spotrebný úver

Ako sme už spomínali, spotrebný úver nemusí byť čerpaný len na nákup spotrebného tovaru. Využiť ho môžte aj na ľubovoľný účel. V tomto prípade rozlišujeme účelový a neúčelový typ spotrebného úveru:

Účelový spotrebný úver

V prípade účelového spotrebného úveru ako napríklad hypotekárny úver, banky požadujú doklad o účele poskytnutia úveru. Na financovanie nehnuteľnosti obvykle banky (pokiaľ takto úvery rozdeľujú) poskytujú úvery za nižšiu úrokovú sadzbu a s dlhšou dobou splatnosti (predpokladá sa výška požičanej čiastky bankou). Vo väčšine účelových úverov vám banky vyplatia úver bezhotovostne, a to priamo na účet predajcu po tom, ako banke predložíte faktúru. Hľadáte účelový úver? Pozrite si porovnanie úverov, ktoré ponúkajú banky.

Neúčelový spotrebný úver

Neúčelový spotrebný  úver, ako napríklad americká hypotéka je charakteristický vyššími úrokovými sadzbami. Je to dané tým, že ho môžte použiť na ľubovoľný účel. Nemusíte tak dokladať banke použitie požičaných prostriedkov, banka vám peniaze vyplatí buď v hotovosti, alebo ich bezhotovostne prevedie na vami určený účet.

Aká je výška úrokovej sadzby?

Výška úrokovej sadzby závisí na tom, či je poskytovaný ako účelový alebo neúčelový, na dobe splatnosti úveru, prípadne aj na iných okolnostiach, ktoré banka pri stanovenej výške úrokovej sadzby zohľadňuje. V súčasnej dobe sa úroková sadzba spotrebiteľských úverov pohybuje od úrovne 4,9 % p. a.

Spotrebný úver predstavuje najjednoduchšiu cestu, ako získať prostriedky na nákup vytúžených vianočných darčekov pre svojich blízkych. Môžte ho využiť nielen na nákup domácich spotrebičov, elektroniky, ale aj napríklad na dovolenku a iné veci, po ktorých celý rok túžite.