sobota 23. októbra 2010

Hypotéky štartujú pri troch percentách

Do cenovej vojny o potenciálnych hypodlžníkov sa razantne zapojila Volksbank. Menšia banka sa rozhodla lákať klientov konkurencie s ponukou na úvery na bývanie s trojpercentným ročným úrokom. Ide o doteraz najnižšiu sadzbu pre hypotekárny úver na trhu. Ostatné finančné domy sa len pomaly posúvajú pod štvorpercentnú hranicu.
Trojpercentnú sadzbu poskytne Volksbank komukoľvek, kto prejde ratingovým hodnotením. Teda preukáže dostatočný príjem na splatenie úveru. Podmienkou je zafixovanie úroku na jeden, dva alebo tri roky. Akcia platí od dnes do konca novembra.

V rámci nej sa banka rozhodla záujemcom o pôžičky zároveň odpustiť poplatok za jej poskytnutie. Výška poplatku závisí od celkovej sumy úveru. Napríklad na pôžičke vo výške 66 400 eur môže človek ušetriť 490 eur. Ponuka je podľa hovorkyne banky Jany Lukáčovej určená pre nových klientov. Zákazníci, ktorí v banke už hypotéku majú, akciu na získanie výhodnejšej sadzby využiť nemôžu.

S kampaňami bánk lákajúcich záujemcov o hypotéku sa po lete roztrhlo vrece. Najväčšie finančné domy prišli so špeciálnymi akciami alebo aspoň so symbolickým znížením sadzieb. Podobnú stratégiu ako Volksbank zvolila ešte pred ňou Tatra banka, ktorá pri jedno-, dvoj- alebo trojročnej fixácii ponúka pre všetkých sadzbu 3,75 percenta ročne.

VÚB v rámci jesennej akcie odpúšťa poplatok za vybavenie hypotéky, ktorý inak pýta vo výške 0,75 percenta z požičiavanej sumy. Pri ročnej fixácii ponúka úrok od 4,14 percenta p.a.

Stopercentnú zľavu z poplatku za poskytnutie pôžičky do konca októbra sľubuje aj UniCredit Bank, ktorá minulý týždeň predstavila spotrebné úvery a hypotéku s klesajúcou maržou. Banka sľubuje, že sa vzdá možnosti jednostranne meniť maržu na základe vlastného rozhodnutia a jej úroveň bude každého polroka znižovať až po minimum, na ktorom sa s klientom dohodne pri podpise zmluvy. Banka ponúka pôžičky, pri ktorých sa sadzba skladá z Euriboru plus marže.

Slovenská sporiteľňa od septembra ohlásila pokles úrokov o 0,1 percenta. Pri ročnej fixácii sa v najväčšej banke na trhu začína úrok tesne pod štyrmi percentami ročne. Od polovice septembra znížila sadzby aj ČSOB. Pri troj- a päťročnej fixácii šla banka na štvorpercentnú hranicu.

Kým niektoré banky sa rozhodli ponúkať jeden úrok pre všetkých, väčšina finančných domov naďalej avizuje spodnú hranicu sadzieb. Platí pritom, že úroky síce na prvý pohľad vyzerajú historicky najnižšie, banka ich však neposkytne každému. Skutočné priemerné sadzby na trhu sú vyššie. Klienta by tiež nemalo prekvapiť, že po uplynutí lehoty prvej fixácie, mu banka môžu vyrubiť podstatne vyšší úrok. Zdroj etrend.