streda 20. októbra 2010

Nesmrteľné vkladné knižky

Vkladné knižky nevymizli zo Slovenska a je o ne stále záujem aj napriek niekoľkoročnej aktívnej snahe bánk presunúť sporiteľov do modernejších, hoci stále konzervatívnych produktov. Napríklad termínovaných vkladov či rôznych sporiacich účtov.
„Knižky sú stále žiadané hlavne u generácie štyridsiatnikov a starších a pri sporení pre deti či vnúčatá,“ hodnotí Štefan Panenka, vedúci oddelenia depozitných produktov v najväčšej tunajšej banke Slovenskej sporiteľni, priekopníkom pre hypotekárne úvery. Banka ich zároveň spravuje najviac na trhu, tvoria objemom polovicu ňou spravovaných úspor.

Knižky ponúkajú aktuálne s výnimkou mBank všetky banky, ktoré ponúkajú aj iné služby pre verejnosť. Čo sa týka objemu úspor, na knižkách je v jednotlivých bankách uložených spravidla aspoň desatina nimi spravovaných úspor.
Horšie úroky
Pôžičky na rozdiel od väčšiny ostatných modernejších vkladov, na knižku možno peniaze priebežne prikladať, čiže aj pravidelne sporiť. Drvivá väčšina bánk práve preto klasické knižky automaticky aj v súčasnosti na sporenie pre potomkov odporúča.
Paradoxne ale napriek tomu, že ide o sporenia trvajúce často aj cez desať rokov, väčšina bánk úročí knižky horšie ako porovnateľné termínované vklady. Pritom pár bánk vôbec neumožňuje zriadiť termínovaný vklad deťom, čím hlavne starých rodičov do nižšie zhodnocovaných knižiek nasilu smeruje.
Horšie v porovnaní s ostatnými vkladmi sú úročené vo väčšine bánk všetky vkladné knižky, nielen tie pre deti. Rozdiel je najviditeľnejší pri ročných a dlhších viazanostiach, kde úroky pre knižky dosahujú polovičnú výšku oproti termínovaným vkladom.
Knižky bez výpovednej lehoty, kde je možný výber peňazí kedykoľvek, sú spravidla úročené ako bežné účty, priemerne 0,1 percenta za rok. Poštová banka ich úročí dokonca len 0,01 percenta. Výnimkou sú ČSOB a Tatra banka s úrokom 0,5, respektíve 0,3 percenta.
Dôvodov, ktorým banky horšie sadzby vysvetľujú, je hneď niekoľko. Aj takto už niekoľko rokov motivujú ľudí, aby využili novšie produkty. Knižka je ďalej cenným papierom, ktorého výroba je pre viac ochranných prvkov drahšia ako vydať malú papierovú kartičku k termínovanému účtu.
„Knižky sú tiež náročnejšie na spravovanie,“ menuje ďalší rozdiel Eva Pavlíková, ktorá je vo VÚB banke zodpovedná za depozitné produkty. Peniaze na ne možno kedykoľvek prikladať, ale aj viackrát ohlásiť banke výber. Napríklad pri knižke s polročnou lehotou možno peniaze vybrať najskôr po pol roku odvtedy, čo banke majiteľ výber nahlási. Potom si môže peniaze vyzdvihnúť spravidla počas jedného mesiaca. Ak tak neurobí, peniaze mu na knižke ostanú ďalej, až dokiaľ opäť nenahlási vopred, že o pol roka si ich vyberie. Zdroj blogger a etrend.