sobota 25. decembra 2010

Rok lacnejších hypoték

Po krízovom schladení hypotéky a hypotekárneho biznisu vlani sa s príchodom tohtoročnej jari trh opäť prebudil. Po lete sa banky predháňali v informovaní o stúpajúcich objemoch poskytnutých na úvery na bývanie, ktoré dosahovali predkrízové úrovne. Nové obchody sa však podľa polročnej správy centrálnej banky darilo uzatvárať najmä trom väčším bankám – Slovenskej sporiteľni, VÚB a ČSOB, ktoré si z úverového koláča odhryzli spolu zhruba tri štvrtiny.
Na jeseň preto v boji o hypodlžníka pritvrdila trojka v úveroch na bývanie Tatra banka, ktorá sa rozhodla do ringu vstúpiť s jednou sadzbou pre všetkých. Nasledovala ju menšia Volksbank a nič na náhodu nenechala ani ČSOB, ktorá pôvodnú jesennú akciu len dva týždne po jej spustení ešte dodatočne napasovala na konkurenciu. Úrok v týchto bankách na hypotekárne úvery spadol vďaka akciovej ponuke pod dovtedy neprekonateľnú hranicu štyroch percent ročne. V rámci bitky o klientov začali viaceré banky tiež odpúšťať nemalé poplatky za poskytnutie pôžičky.


Snaha prilákať na svoju stranu nových klientov, poprípade tých od konkurencie bude pretrvávať aj v roku 2011. Slovákom túžiacim po vlastnej streche nad hlavou by to mohlo budúci rok priniesť lacnejšie hypotéky. Základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky by podľa väčšiny ekonómov z prieskumu Reuters mala zostať na súčasnom jednom percente až do posledného štvrťroka budúceho roka. Od tejto sadzby sa pritom nepriamo odvíjajú i ceny bankových úverov - produktov. Znamená to, že historicky najnižšie sadzby na pôžičky a úvery by rásť nemali. 


Zároveň platí, že medzi kľúčovým úrokom ECB a sadzbami úverov na bývanie je ešte stále značný rozdiel. Špeciálne na Slovensku, kde náklady pri hypotékach v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny patria medzi najvyššie. Kým totiž finančné domy v iných štátoch s eurom v súlade s klesajúcimi kľúčovými sadzbami európskej banky znižovali vlastné úroky, slovenské banky ich nenasledovali.

Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) začali viac prihliadať na rastúcu rizikovosť slovenských štátnych dlhopisov a zvýšili likvidnú prirážku. Teda cenu za to, že napriek kratšej fixácii sadzieb býva splatnosť úverov na bývanie zvyčajne dlhá. A banka musí zabezpečiť na krytie týchto úverov dlhodobejšie zdroje, ktorých cena môže byť vyššia ako v súčasnosti.


Hoci banky majú priestor na isté zlacnenie hypoték, ukrojiť si z vlastných marží veľmi nebudú mať chuť. K zásadnejšiemu pádu úrokov preto už nepríde. Už tohtoročné jesenné akciové ponuky niektoré bankové domy časť z marže stáli. Držať úroky na fixácii do troch rokov pod štvorpercentnou hranicou zvládnu len obmedzený čas. Budúci rok by na ich miesto mohli nastúpiť konkurenčné finančné domy, ktoré práve pre výhodnejšie ponuky konkurencie prišli o klientov alebo nenalákali dostatok nových. Úroky na trhu by sa za takýchto okolností mohli udržať pod štyrmi percentami. Prinajhoršom sa vrátia tesne k tejto hranici.


Akciové ponuky prinášajúce lacnejšie úvery pre klientov môžu v ďalšom roku narobiť vrásky sprostredkovateľom pôžičiek. Keďže finančné domy budú lapať zákazníkov na výhodné podmienky, sprostredkovateľom zostane menší priestor na vlastné presviedčanie (a provízie).


V snahe udržať si hypodlžníkov sa banky budú snažiť „starým klientom“ pri končiacej sa fixácii ponúkať úrok nie príliš odlišný od sadzby pre nového zákazníka. No ľuďom, ktorí si požičali v akcii, sa aj v budúcom roku môže stať, že oproti starej sadzbe im banka novú zdvihne výraznejšie. 


Tento rok obľúbené odpúšťanie poplatkov za vybavenie úveru, ktoré dlžníkovi môže ušetriť niekoľko stoviek eur, by mali banky ako udičku na klientov používať aj v budúcom roku. Poplatku za vedenie účtu vo výške niekoľkých eur mesačne sa ľudia nezbavia. Nie je vylúčené, že banky v snahe zarobiť tento pravidelne zbieraný mesačný poplatok pre zákazníkov nenápadne o pár centov zdvihnú.


K stopercentnému prefinancovaniu úveru vysnívanej nehnuteľnosti sa väčšina bankových domov stihla vrátiť už tento rok a k zmene by v roku 2011 nemalo prísť. Viac, ako je hodnota bytu či domu, však klientom nebudú chcieť požičať. V nadchádzajúcom roku sa s vyhliadkou postupne rastúcich úrokov môže zmeniť súčasná chuť ľudí fixovať si úrok len na kratšie obdobie. Kým v minulosti preferovali najkratšie ročné fixácie a v tomto roku sa presunuli k trom rokom, ďalší rok sa môže najobľúbenejšia hranica istoty úroku a pravidelnej mesačnej splátky natiahnuť na päť rokov. Zdroj etrend a wordpress.