sobota 1. januára 2011

Banky ponúkajú dôchodcom zľavy na poplatkoch

Až na niekoľko eur mesačne sa môžu vyšplhať poplatky za vedenie účtu v banke. Vhodné je preto ešte pred podpisom zmluvy pýtať sa na produkty určené seniorom. Pre penzistu nie je potrebné obrovské množstvo služieb za vysoký poplatok. Ideálne je prejsť si niekoľko bánk a rozhodnúť sa pre taký balík služieb, ktorý bude najviac vyhovovať vašim požiadavkám.

Dôležité je pýtať sa najmä na poplatky za výbery v bankomate, ale aj na poplatky za výber v cudzom bankomate. Tie sa totiž často pohybujú až na úrovni jedného eura za výber. Môže sa stať, že aj keď banka nemá napríklad špeciálny produkt pre dôchodcov, môže mať v ponuke taký balík služieb, ktorý bude pre vás výhodnejší ako ten ,,dôchodcovský".

Dexia banka Slovensko

-seniori môžu využívať špeciálny účet, a to dôchodcovský osobný účet so zvýhodnenou úrokovou sadzbou. Môžu si zvoliť poplatkovanie daného účtu formou niektorého z balíkov Výhoda. Pre klienta s nižším počtom transakcií môže byť postačujúci základný balík za mesačný poplatok 2,55 eura, ktorý obsahuje: vedenie osobného účtu, zriadenie trvalých príkazov a inkás, zmena a zrušenie trvalých príkazov na úhradu, poplatky za prichádzajúce a odchádzajúce platby, mesačný poplatok za jednu platobnú kartu Maestro, poplatky za výbery z bankomatu Dexia banky, poplatky za výbery z bankomatu inej banky v SR a zahraničí (4x) a iné.

-tomu, kto sa viac prikláňa k osobnému účtu, ponúkajú dôchodcovský osobný účet so zvýhodnenou úrokovou sadzbou. Okrem zvýhodneného úročenia je ďalšou výhodou, že dôchodcovský účet pre partnera klienta, ktorý využíva dôchodcovský účet v Dexia banke, bude vedený zadarmo. Seniorský pár realizujúci málo transakcií môže takto využívať jeden účet na realizovanie platieb alebo výberov, kým druhý účet využívajú iba na prijímanie dôchodku.

-seniori si môžu zvoliť zo širokej palety produktov pôžičky a úvery: povolené prečerpanie, kreditná karta, Optim pôžička na čokoľvek, Optim pôžička zabezpečená finančnými prostriedkami, Optim pôžička na kúpu auta, Optim Hypoúver alebo Optim americkú hypotéku. Úvery sú určené pre klientov do 65 rokov.

Slovenská sporiteľňa

-ponúka zvýhodnený účet SPOROžíro senior, ktorý je lacnejší o viac ako polovicu v porovnaní s bežným účtom.

-ide o bežný účet vedený v eurách, podmienkou zriadenia je predloženie žiadosti o poukazovanie dávok na účet v banke, resp. potvrdenie orgánu sociálneho zabezpečenia o priznaní dôchodku.

-v mesačnom poplatku, ktorý je vo výške 1 eura, je zahrnuté: vedenie účtu, vydanie medzinárodnej elektronickej platobnej karty VISA Electron bez poplatku, platby kartou za tovar a služby na Slovensku i v zahraničí, pravidelné platby trvalým príkazom (nájomné, telefón, sporenie, poistenie...), možnosť ušetriť čas a peniaze sprístupnením služieb elektronického bankovníctva, finančná rezerva formou poskytnutia povoleného prečerpania účtu, nulový minimálny vklad, pripisovanie úrokov mesačne.

Všeobecná úverová banka

-balík služieb senior konto, ktorého cena je 0,30 eura mesačne, čo predstavuje 90-percentnú zľavu oproti rovnakému produktu pre bežného človeka.

-určené je všetkým poberateľom dôchodkových dávok - nielen starobný dôchodok, ale aj sirotský, vdovský, invalidný, výsluhový a pod. Balík služieb senior konto obsahuje: platobnú kartu Maestro Dobrý anjel (za každú platbu s ňou pošle VÚB na vlastné náklady a v mene klienta do systému Dobrý anjel 1 % z výšky platby; klient tak pomáha a nič ho to nestojí), Maestro alebo VISA Electron a služby s ňou spojené (vydanie, obnova po expirácii, znovuvydanie po strate/krádeži/poškodení, znovuvytlačenie PIN, zmena limitu, mesačný výpis transakcií kartou), internet banking a telefonická služba Kontakt, všetky bezhotovostné prichádzajúce platby, zadanie a zmena trvalých príkazov a inkás, povolené prečerpanie na účte (v prípade splnenia podmienok banky), sprostredkovanie nastavenia zasielania dôchodkových dávok v organizácii vyplácajúcej dôchodok - Sociálnej poisťovni, ministerstve vnútra, Vojenskom útvare sociálneho zabezpečenia, Zbore väzenskej a justičnej stráže (klient žiadosť o zasielanie dôchodku na účet vypíše a podá priamo v banke, nemusí kvôli tomu ísť napr. do SP).

-ak má penzista na svojom bežnom účte vyššiu sumu, ako mesačne potrebuje, je vhodné ju vložiť na niektorý zo sporiacich produktov, ako je termínovaný účet alebo vkladná knižka. Pri výbere vhodného produktu by mal brať do úvahy časový horizont, v akom predpokladá, že by mohol peniaze potrebovať. Ideálne je peniaze rozložiť na viacero termínovaných účtov s rôznym obdobím viazanosti. Časť by mala byť na účte s obdobím viazanosti 1 alebo 3 mesiace, časť zasa na účte s dlhším obdobím viazanosti, kde je lepšie zhodnotenie. V prípade potreby je z každého termínovaného účtu VÚB banky možné úspory vybrať aj predčasne, pričom poplatok za predčasný výber sa počíta len z naakumulovaých úrokov a istina vkladu je garantovaná, teda sa nemôže stať, že dôchodca pri predčasnom výbere z termínovaného účtu dostane pre poplatky menej, ako naň vložil.

VOLKSBANK Slovensko

-ponúka Senior konto, ktoré umožňuje prístup k hotovosti 24 hodín denne prostredníctvom siete bankomatov

-vklad a výber hotovosti v každej pobočke VOLKSBANK Slovensko

-bezhotovostné platby s platobnou kartou za tovar a služby

-platby trvalým príkazom na úhradu

-platby jednorazovým príkazom na úhradu

-úhrady zo/do zahraničia formou bezhotovostných príkazov, prevodov prostredníctvom bankových šekov (sú výhodné napr. pri platení rôznych členských poplatkov, pri úhrade predplatného za zahraničné časopisy), inkasa bankových a súkromných šekov

-získať platobnú kartu Cirrus/Maestro, Eurocard/Mastercard, VISA a Diners Club International

-získať medzinárodnú platobnú kartu Cirrus/Maestro zdarma

-zvýhodnené úročenie vkladu

-výhodné ročné poplatky za vedenie účtu

-podmienkou na získanie účtu je písomná Zmluva o osobnom účte, ktorej súčasťou je podpisový vzor, platný preukaz totožnosti, prevod dôchodku zo Sociálnej poisťovne priamo na Konto tretieho veku – potrebné náležitosti vybaví banka

-poplatky za zriadenie účtu: 0 eur

-vedenie účtu: 1,99 eura ročne

-poplatky za operácie: maximálne 0,33 eura mesačne

OTP Banka Slovensko

-ponúka OTP Senior Konto - bežný účet pre seniorov

-držiteľ konta má zľavy na hotovostné vklady v pobočke bezplatne, bezhotovostný debet v pobočke je za poplatok 0,50 eura, hotovostný výber je za poplatok 0,80 eura, bezhotovostné vklady sú bezplatné

-poplatky: zriadenie účtu je bezplatné

-poplatok za vedenie účtu mesačne je 2,39 eura, za najlacnejší balík služieb Base je poplatok 2,69 eura mesačne. K účtu sa vydávať bezplatne karta Maestro alebo VISA Electron.

Poštová banka

-osobný účet postkonto senior obsahuje zriadenie a vedenie účtu zadarmo

-výplata stanovenej sumy z účtu raz mesačne prostredníctvom poštového doručovateľa

-všetky bežné bankové služby aj na každej pošte - platby, vklady, výbery, trvalé príkazy a iné

-poskytnutie služby povolené prečerpanie ihneď po poukázaní dôchodkovej dávky na účet zadarmo

-možnosť vyberať hotovosť a platiť kartou na 1 100 poštách

-bezplatné elektronické bankovníctvo

-mesačný poplatok za vedenie účtu je 0,76 eura. V rámci podpory elektronických transakcií však môže mať klient vedenie účtu úplne zadarmo, ak si zvolí mesačné preberanie výpisu z účtu osobne v pobočke banky alebo zasielanie výpisov z účtu e-mailom

-majiteľom účtu môže byť poberateľ dôchodkových dávok od Sociálnej poisťovne (starobné, invalidné, vdovské, vdovecké, sirotské dôchodky) a taktiež poberateľ výsluhových dôchodkov Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia, Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Účet nie je vekovo ohraničený. Zdroj wordpress a pravda.