sobota 17. marca 2012

Prečo je dobré poznať zloženie svojho tela - časť 1

Čo diagnostickým meraním zistíme? Posúdime Vašu hmotnosť a prípadnú nadváhu (podváhu) unikátnou metódou DSM-BIA na vysoko presnom prístroji InBody 230. Ako osobný tréner doporučujem poznat tieto hodnoty pre každého športovca, či už bežca, kulturistu alebo vytrvalostného jedinca v Taekwondo. Pre správny vývoj potrebujeme poznať svoje telo.

Stanovíme tieto parametre: BMI (body mass index), ktorý ukazuje, či je vaša hmotnosť primeraná k výške vášho tela a veku. Percento telesného tuku, ktoré zodpovedá množstvu celkového telesného tuku a tiež vnútorného, ​​t.j. brušného tuku, ktoré sa bežnými metódami nedajú zistiť. Jeho nadmerné množstvo predstavuje závažný rizikový faktor kardio-vaskulárnych chorôb.

Pomer obvodu bokov a pásu (WHR), ktorý zhodnotí zdravotné riziká spojené s rozložením tuku v strednej časti tela. Bazálny metabolizmus (BMR) ako indikátor aktivity svalovej hmoty, energetickej náročnosti kľudových funkcií organizmu a stupňa využitia energie uloženej v tele resp. prijímané potravou. Hodnota BMR ukazuje, akým spôsobom váš organizmus "páli" energetické zdroje.

Zloženie tela - prístroj InBody 320 s vysokou presnosťou určí, koľko kilogramov / percent z vašej celkovej hmotnosti tvoria svalové tkanivo, bielkoviny, kostné tkanivo, voda celková, voda podkožné, voda vnútrobunkovej, tukové tkanivo, minerálne látky (v kostiach i mimo nich) a bunková tkanivo. Zmeria priemer paže a stanoví, akú časť tohto priemeru tvorí tuk a podkožného voda.

Rozloženie Vašej telesnej hmoty (vrátane trupu a končatín). Stanovíme proporcionalitu Vašej postavy z hľadiska pomeru hornej a dolnej polovice tela resp. ich pravej a ľavej strany a stanovíme tzv. dysbalancie. Zmeriame množstvo zadržanej vody v jednotlivých končatinách a na trupe a určíme, či už nedošlo k edému (opuchu) v príslušnej telesnej partii. Zmeriame mineralizáciu kostí, vyhodnotíme prípadné riziko osteoporózy a ďalších civilizačných chorôb (vrátane metabolického syndrómu, obezity a iné). Pokračovanie článku Prečo je dobré poznať zloženie svojho tela - časť 2.